Yazı İçeriği
Almanya’da doktor ve mühendis nasıl olunur ? Almanya’da doktor ve mühendis olmanın şartları nelerdir ? Almanya’da doktorluk ve mühendislik eğitimi nasıl alınır ? Almanya’da doktorluk ve mühendislik yüksek lisans imkanları nelerdir ? Almanya’da doktorluk ve mühendislik iş fırsatları nelerdir ?
Herkese merhaba , yeni bir hafta da blog sayfamıza hoş geldiniz . Bugün sizlere Almanya’da doktor ve mühendis olmakla alakalı bilgiler vereceğim ve genellikle her zaman olduğu gibi bir çiftimizi size örnek olarak paylaşacağım . Bu yazımızda bize yardımcı olan Fatih & Gizem çiftine teşekkür ederiz .
Fatih bey ve Gizem hanımın Ortak Kullandığı İnstagram Sayfası : https://www.instagram.com/benkisaca.de/
Şimdi size çiftimizin kısa ve öz hikayesinden bahsedelim .
Çiftimizden Fatih bey’i anlatmakla başlayalım . Fatih bey 1990 İzmir doğumlu , lise öğrenimini Afyon Fen Lisesinde tamamladı . Kendisi bir sayısal dehası 2008 yılında ÖSS sınavında Türkiye 50. si oldu . Akademik hayatını İstanbul- Koç Üniversitesi Elektrik – Elektronik bölümü ile devam ettirdi. 2016 yılında Koç üniversitesi Elektrik – Elektronik mühendisliğinden mezun oldu . Mobil – Android yazılım geliştiricisi olarak 3,5 yıl Türkiye’de çalıştı . 2019 yılında Almanya’da iş bulup ” Blaue Karte ” yani Mavi kart ile Almanya’ya beyin göçü yapan mühendis & yazılımcı olarak geldi . 2019 yılından beri Check24 firmasında Android developer olarak çalışıyor .
Çiftimizden Gizem hanım’dan bahsedelim . Gizem hanım 1999 Karabük doğumlu , lise öğrenimini Karabük Fen Lisesinde tamamladı . Akademik kariyerini Bolu – Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesinde taçlandırdı . Şuan stajyer doktor olarak çalışıyor .
Peki , nasıl Almanya’da doktor ve mühendis olarak çalışabilirsiniz ?
2020 yılında çıkan Almanya nitelikli göç yasası ile birlikte Almanya’nın dışında eğitim görmüş akademisyen , doktor , mühendis , bilumum sağlık çalışanları , saha personelleri , eğitmen – eğitimciler , mesleki denkliği olan üniversitelerden mezun personel ve mesleki denkliği olan lise veya eğitim kurumlarından resmi belge almış kalifiye işçileri belirli koşullarda aramaktadır .
Almanya’da doktor olarak çalışmak ve istenen belgeler :
- İstenen dil belgesi minimum B2 seviyesi Almancadır .
- Almanya’da Doktor olarak çalışmak için mesleki izin ve Aprobasyon (ruhsat) gereklidir ve şarttır .
- Başvuru süreci 16 eyalette farklıdır.
(Denklik sınavı gereken ve gerekmeyen, evrak listeleri, dil seviyesi, süreç vb…)
- Almanya’da TUS veya benzeri bir sınav yoktur. (Her Hekim istediği herhangi bir bölümde çalışabilir ve uzmanlaşabilir.)
- İkamet süresindeki maaşlar, çalışma koşulları ve haklar yerli hekimlerinkine benzer.
- Çalışılan hastaneler değişebilir, uzmanlık süresine göre sayılır.
- Uzmanlık süresi 5 yıldan 6 yıla, üst aralıklar 1 yıldan 2 yıla kadar sürmektedir.
- Uzmanlıktan sonra Almanya’da Türkiye’de olduğu gibi zorunlu hizmet asla yoktur ve uzmanlık Türkiye’deki uzmanlığa eşdeğerdir.
(Türkiye Sağlık Bakanlığı bunu Mayıs 2015 kararı ile açıkladı.)
Almanya’daki hekimlerin maddi gelirleri yüksek bir yaşam standardı için yeterlidir.
Almanya’da mühendis olarak çalışmak ve istenen belgeler :
Karışık bir konu olsa da istenilen belgeler açık ve net bir şekilde belirtilmiştir .
- Minimum B1 ve B2 düzey Almanca veya İşini yapabilecek kadar İngilizce genellikle ( bilgisayar , yazılım mühendisleri ) bu şekilde kabul görüyor .
- Dil belgelerini karşılayan resmi enstitü sertifikaları gereklidir .
- Size bir şirketin sunmuş olduğu iş davetiyesi veya şirketin sizin için çıkardığı Blaue Karte
- Pasaport
- Eğer iş arama vizesi ile gidecekseniz göre konsolosluk sizden isterse Almanya’da vatandaşlık almış veya oturumu olan bir kişinin sizin için aldığı garantörlük belgesi veya sizin açtığınız 6 aylık gelirinizin 861 € x 6 ay olduğunu gösteren bloke hesap istenecektir .
Alman gazetesi Deutsche Welle‘nin araştırmasına göre ; Almanya’da özellikle yazılım / bilişim , inşaat alanında çalışan mühendisler hayat standartlarının kat kat üzerinde maddi olarak geçim sağlamaktadır .
Almanya’da doktor ve mühendis olarak eğitim için istenen şartlar :
- Yeterli düzeyde yani minimum A2 Almanca dil belgesinde sahip olmak.
- ÖSYM sınav sonuç belgesi gereklidir .
- En az 1 yıl veya daha üzeri Pasaport sahibi olmak.
- Adli sicil kaydının yüz kızartıcı ve ağır suçlardan kişinin hüküm giymemiş veya tutuklu olmaması şart .
- En az 4 yıllık yani Lisans bölümlerinden birini kazanmış olmak.
- Türkiye’de Almanya denkliği olan Üniversitelerde okumaya hak kazanmış olmak.
- AT11 belgesine veya seyahat sağlık sigortasına sahip olmak.
- Eğer Türkiye’de bir mesleki lise daha doğrusu denkliği olmayan bir lisede okumuş iseniz Türkiye’de Lisans bölümlerinde en az 1 yıl hazırlık okumanız veya Almanya’da STUDİENKOLLEG ( yüksek lise ) eğitimini bitirmeniz gereklidir. Türkiye’de Önlisans bölümleri bitiren kişiler Studienkolleg eğitiminden muaftır .
- En önemli madde Almanya’da size eğitim hayatınızda finansal olarak garantör olacak bir insan veya Almanya’da 1 yıl eğitiminiz boyunca harcayacağınız bloke edilmiş para yani bloke hesap gereklidir. Gereken bloke para miktarı 861 € x 12 ay
- Yüksek Lisans için denkliği olan üniversitelerin Lisans bölümlerinden mezun olmanız gereklidir .
Denklik için Anabin denklik portalını ziyaret ediniz .
Bugün sizlere Almanya’da doktor ve mühendis olarak nasıl eğitim görebileceğinizi ve çalışabileceğinizi anlattık . Bir daha ki blog yazımızda görüşmek üzere esenlikle kalın 😊